Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Redaktören har ordet

Tema avslut

Hur har vi det med förhållandet till döden? Har vi inte fått lite lättare att prata om det på senare år det ändå? Det är i alla fall en känsla jag har.
Även om vi inte har en religiös övertygelse är vi många som skapar egna föreställningar när våra anhöriga försvinner. Försöker få dem att hänga kvar lite genom att se dem i till exempel fåglar och fjärilar. Även om vi inte fullt ut tror på det, utan bara tycker att det är en vacker tanke.

På Java fortsätter länge en mer konkret kontakt efter döden. Man kan vända sig till sina anhöriga med viktiga frågor och önskningar och få svar. Gravarna hamnar inte samlade på en kyrkogård, utan vid huset.
Vi blir allt äldre och allt fler försvinner in i demenssjukdomar, som kanske känns ännu mer skrämmande än tanken på döden. De som forskar om demens kan ge oss hoppet att vi själva kan träna vår hjärna och försena sjukdomen. Nya mediciner är också på gång, även om de tar tid att få fram.

När vi går in i vår sista tid, vill vi naturligtvis få en värdig vård. Men den ser väldigt olika ut beroende på var vi bor. Det finns många fantastiska människor som arbetar med vård i livets slutskede. Det minsta man kan begära är att de fått en bra utbildning. "En god palliativ vård handlar om att lägga liv till dagarna, inte dagar till livet", säger Joakim Öhlén som är professor med inriktning mot palliativ vård. Men det kan vi väl säga om hela livet egentligen?

Trevlig läsning
om ett svårt ämne

Carina Elmäng
redaktör

 

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2009-12-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?