Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

GUspegeln nr 1-10

Ett urval av innehållet

I ett annat Sverige

Under 1700-talet var det relativt vanligt att föräldrar dog unga och lämnade sina barn föräldralösa. Då skulle barnens arv förvaltas. Det kunde vara väldigt mycket pengar och stora egendomar som under flera år fanns hos en förmyndare.
Pojkarna blev så småningom myndiga och fick ta hand om sitt arv. Men det blev aldrig flickorna.

Ingen vill betala vaccin till fattiga

Ett vaccin mot hiv är inte i sikte men det skulle ett vaccin mot chancroid kunna vara, en sexuellt överförbar infektion som verkar kraftigt öka risken att få hiv. Teresa Lagergård har varit med och tagit fram en komponent till vaccinet, men något vaccin kommer det ändå inte att bli, eftersom ingen vill betala för utvecklingen.

Jordemor har blivit högutbildad

Barnmorskorna har ett mycket gammalt och självständigt yrke, ­dokumenterat sedan årtusenden tillbaka. Men självständigheten har ständigt varit ifrågasatt och genom historien har samhälls­reformer och forskningsresultat påverkat deras arbete.

Karies uppgång och fall

Tandläkarkonstens utveckling har under hundra år tagit sjumilasteg framåt. Med några radikala upptäckter, framgångsrik forskning och förebyggande tandvård, har svenskarnas tandhälsa gått från ett tandlöst gap till ett bländvitt leende.
 

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2010-08-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?