Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Ingen vill betala vaccin till fattiga

Ett vaccin mot hiv är inte i sikte men det skulle ett vaccin mot chancroid kunna vara, en sexuellt överförbar infektion som verkar kraftigt öka risken att få hiv. Teresa Lagergård har varit med och tagit fram en komponent till vaccinet, men något vaccin kommer det ändå inte att bli, eftersom ingen vill betala för utvecklingen.

Chancroid är en sjukdom som lätt förväxlas med syfilis. Den ger centimeterbreda, svårläkta sår på de yttre genitalierna. Utan rätt antibiotikabehandling kan de bli kvar ett halvår och risken att smittas av hiv ökar genom att viruset lättare kan infektera celler i inflammerade sår.
– Risken att hiv överförs är tiodubblad hos personer med genitala sår, säger Teresa Lagergård, professor på avdelningen för mikrobiologi och immunologi, Sahlgrenska akademin.

DE FATTIGAS SJUKDOM
I Europa var sjukdomen vanlig fram till första världskriget, men nu har vi bara något enstaka fall om året i Sverige. På den afrikanska kontinenten är den däremot ganska vanlig och utgör två till tio procent av alla genitala sår, berättar Teresa Lagergård som har arbetat i ett Sida-projekt i Tanzania.
– Det är de fattigas sjukdom, de prostituerades. Sjukdomen sprids lättare vid promiskuitet och när det är svårt att sköta hygienen, säger hon.

DRÖMMEN OM VACCIN
När det för 20 år sedan upptäcktes att sjukdomen var vanlig i länder söder om Sahara och i Thailand fanns det en större oro kring sjukdomen och ingen förstod varför såren var så svårläkta.
– Vi arbetade med att försöka förstå hur såren uppstod. Vi visste först inte att bakterien producerade ett toxin och att det var därför såren inte läkte. Jag satsade min forskning på att försöka identifiera, rena och avgifta toxinet för att utveckla en komponent till framtida vaccin.

SVÅRLÄKTA HÅL
Det visade sig vara svårt. Men gemensamma ansträngningar av Teresa Lagergård, hennes doktorander och en amerikansk molekylärbiolog resulterade i upptäckten att toxinet består av de tre komponenterna A, C och B som listigt samverkar. När bakterien delar sig i vävnaden producerar den toxin som angriper en cell. A och C har förmågan att binda sig till cellens yttre membran medan B går rätt in i kärnan och spjälkar dna vilket gör att den inte kan dela sig längre utan dör. På så sätt förstörs hudcellerna, cellerna i blodkärlen och immuna celler så att det bildas ett svårläkt hål.

ANTIBIOTIKARESISTENS
Botemedlet heter antibiotika, men det måste vara rätt sort för bakterierna har under de senaste 50 åren utvecklat resistens mot antibiotika.
– Fortfarande händer det att chancroid förväxlas med syfilis och då hjälper inte penicillin. Genitala sår uppstår också av herpes simplex virus. I afrikanska länder kan man inte alltid odla bakterien för att se vilken sort det är. Med bättre upplysning, sjukvård och ökad användning av kondom skulle förekomsten av chancroid och andra sexuellt överförbara infektioner minska.
Eftersom Teresa Lagergård har utvecklat en komponent till ett vaccin för chancroid skulle det, tillsammans med andra forskares resultat, vara fullt möjligt att framställa ett vaccin mot sjukdomen. Ändå görs det inte.
– Ingen vill betala vaccin till de fattiga. Det är dyrt att utveckla och läkemedelsföretagen vill att det ska löna sig. Så det är överhuvud taget svårt med finansiering för att utveckla vaccin till fattiga människor i u-länder. Och enligt epidemiologiska rapporter minskar nu ändå förekomsten av chancroid i större afrikanska städer.

KVINNOFRÅGA
Teresa Lagergård menar att spridningen av hiv och andra sexuellt överförbara sjukdomar förvärras av kvinnans dåliga ställning i den sociala strukturen i många afrikanska samhällen. Och av direkt vidskepelse.
– U-landsarbetet har verkligen öppnat mina ögon. Jag är tacksam för att jag har vuxit upp i den här delen av världen, säger hon.
Hon berättar att det i vissa delar av Zuluprovinsen i Tanzania finns en föreställning om att män ska ha ”dry sex” . Kvinnor äter örter som ska få deras slemhinnor att torka ut och det gör dem sköra och mer lättskadade.
– En man som har flera partners eller fruar anses vara viril och vissa använder inte kondom. Vidskepelse gör att en del tror att de blir botade från hiv om de ligger med en oskuld, så det förekommer att man våldtar barn för att bli av med sin smitta.
Teresa Lagergård tycker också att Nelson Mandelas efterträdare, Tabo Mbeki, har orsakat en hel del skada när han påstod att hiv inte var ett virus och att man kunde bota aids genom att äta hälsokost.
– Smittvägarna är desamma för hiv som för andra sexuellt överförbara sjukdomar. Dessutom smittas man lättare av andra sjukdomar om man redan har en infektion i kroppen, säger hon.
Just nu är spridningen av herpes väldigt utbredd i exempelvis Tanzania och Sydafrika. Teresa Lagergård menar att det är viktigt att försöka behandla alla sexuellt överförbara sjukdomar inte bara för att minska spridningen av hiv utan också för att exempelvis klamydiainfektioner kan göra kvinnor sterila utan att de ens vet om att de är smittade.
– En infertil kvinna har en ännu sämre ställning i Afrika där kvinnans identitet är att skaffa barn. Om kvinnor skulle få mer makt där skulle hela kontinenten må bättre.

INFORMATION KRÄVS
Om spridningen av chancroid ska minska i Afrika utan vaccin, krävs mycket information, bra laboratoriediagnostik, rätt behandling och smittspårning.
Även om det nu inte blir något vaccin mot chancroid, tycker inte Teresa Lagergård att hennes forskning har varit förgäves. Samma teknik för att rena toxinet som hon har varit med att uppfinna går att använda för att framställa vaccin mot andra sjukdomar. Ett exempel är tarmsjukdomar orsakade av bakterier som producerar likadana toxiner som Haemophilus ducreyi, som Campylobacter jejuni och vissa stammar av E-coli.
– Potentialen för vaccin är jättestor. Jag får använda mina kunskaper till något annat.

FARLIG SKEPSIS
I samband med svininfluensan, och massvaccineringen mot den, aktualiserades debatten om att vaccin kan göra mer skada än nytta. För Teresa Lagergård, som har varit med och prövat ut vaccin mot en allvarlig form av hjärnhinneinflammation, är det en märklig diskussion.
– Tidigare drabbades barn under två år men efter införandet av allmän vaccination till alla barn i Sverige förekommer den inte alls här. Jag tycker att vaccin är fantastiskt bra. Det finns inget vaccin som är sämre än själva infektionen, eftersom förloppet av infektionen inte går att överblicka. Det är klart att det kan finnas biverkningar, men barnvacciner är otroligt kollade.
Hon framhåller att vaccination också är en solidaritetshandling mot dem som av olika skäl inte har möjlighet att vaccinera sig, så att de slipper bli smittade.
– Det behövs bättre information om vaccin. 


Text Kajsa Asklöf
Foto Johan Wingborg
 

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2010-08-25
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?